NHRMA 2019 Conference
Return to Top ^

Volunteer Signup


Volunteer Program Guide

 

OVERVIEW:

The NHRMA Volunteer Program is essential to the seamless execution of the NHRMA Annual Conference & Tradeshow. Volunteers who donate their time provide invaluable assistance to the onsite coordination of the Conference.

 

In exchange for volunteering for a minimum of six (6) hours throughout the duration of the Conference, volunteers can register for the full conference at the discounted rate of $350 (a savings of up to ($425!). If you would like to volunteer for less than six hours, please note that you will not be eligible for the discounted rate.

 

Note: Cancellation or reduction of volunteer hours may impact eligibility for the discounted rate. If a registered volunteer falls below the minimum requirement, the volunteer’s registration fee will be adjusted to the applicable Conference rate at the time of registration.

 

AREAS OF RESPONSIBILITY:

Registration Material Assembly

Conference Solutions will organize the contents of the registration packet and explain the collating and stuffing process. Volunteers should be prepared to stand for a few hours and work in an assembly-line style environment.

 

Registration & Information Desk

Volunteers will receive their training from the Conference Solutions Registration Coordinator.

  • Registration Duties: Check in conference attendees.
  • Explain markings on back of badge (if any).
  • Provide attendee with appropriate registration materials and giveaways (if any).
  • Assist attendees with questions regarding the Conference.
  • Act as a resource for directional and local area information, if possible.
  • Assist with Conference tasks, as necessary, at the registration desk, such as tabulation, etcetera.

 

Session Room Manager (Workshop Moderator)

Conference Solutions will prepare all Moderator Packets including detailed instructions of Moderator duties required. Volunteers will:

  • Pick up Moderator Packet no less than fifteen (15) minutes prior to the start of the workshop.
  • Place presenter name cards at presenter’s head table.
  • Check the workshop room for temperature, cleanliness and comfort.
  • Give a five-minute notice that the workshop is starting.
  • Coordinate start and end times with speakers.
  • Ensure workshop starts and ends on time.
  • Make necessary session announcements/reminders (as denoted in your packet).
  • Record the number of workshop attendees on the outside of the packet.
  • Return the Moderator Packet to the Registration Desk.

 

Conference Solutions Staff and AV Staff will be nearby to assist, as needed. Please advise them of any issues that need their attention.

 

Directional Assistance from Hotel to Convention Center

Volunteers should familiarize themselves with the route between the hotel and Convention Center. Volunteers will position themselves in the hotel lobby and direct attendees to the Convention Center. Please direct attendees to Lobby A of the Convention Center for Guest Registration.

 

Exhibitor Install & Information Desk

Conference Solutions will oversee the Exhibitor check-in and install process and train the volunteers to:

  • Provide directional assistance.
  • Direct Exhibitors to the Help Desk operated by the Tradeshow Decorator as needed.
  • Assist Exhibitors with questions.

 

General Session Materials & Crowd Control

Conference Solutions or the NHRMA Conference Committee will handle all of the details of these events but may need assistance at points throughout the event – primarily with placing session materials and crowd control/directional and flow.

 

Evening Event Dispatch

  • Greet guests as they gather in dispatch location.
  • Confirm guests have event tickets (if applicable).
  • Answer questions related to event. Conference Solutions will provide all necessary information prior to event start.

 

Silent Auction/Raffle Set Up

Volunteer needed to set up silent auction displays for bidding during the Welcome Reception.

 

Silent Auction-Raffle Monitors

Volunteers needed during the Welcome Reception. Volunteers will direct/usher in traffic, hand out raffle tickets, explain the raffle and silent auction rules and procedures to guests, and accept payment. Volunteers must have a smart phone and download the Square app.

 

Headshot Lounge/Photo Booth & Caricature Drawings

Volunteers needed to hold a sign and drum up visitors to the NHRMA photo booth/caricature drawing area as well as take payment via Square on their Smartphone.

 

Auction Prize Payment and Distribution

Volunteers needed to sit at registration and hand out auction items to winners and take payment for items. Volunteers must have a smart phone and download the Square app.

 

Want to sign up to volunteer?   Sign Up

Already signed up to volunteer?   Login



Tuesday, October 8

4:00 PM-6:00 PM
Registration Material Assembly
4:00 PM-6:00 PM (2 hours)
9 volunteers signed up, 9 needed

Wednesday, October 9

7:30 AM-11:45 AM
Registration & Information Desk
7:30 AM-11:45 AM (4.25 hours)
4 volunteers signed up, 4 needed
7:45 AM-12:00 PM
Directional Assistance from Hotel to Convention Center
7:45 AM-12:00 PM (4.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
8:45 AM-12:00 PM
Session Room Manager: Second Chance Employment - A Creative Option to Harness Outstanding But Overlooked Talent
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Engaging Employees to Do Great Work, Happily!
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: You Can Have Fun With Stress
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Interviewing Essentials: Finding the Best Person for the Job
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Leadership and Power Stress; Skills to identify it, Manage it
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: The #MeToo Movement's Impact on Workplace Trainings & Employment Litigation
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Rewarding Performance: What Must Go Right & What Can Go Wrong
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: How to Improve Engagement by Creating a Coaching Culture
8:45 AM-12:00 PM (3.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
11:30 AM-3:30 PM
Select Registration & Information Desk
11:30 AM-3:30 PM (4 hours)
3 volunteers signed up, 4 needed
12:00 PM-3:45 PM
Select Directional Assistance from Hotel to Convention Center
12:00 PM-3:45 PM (3.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
12:45 PM-4:00 PM
Select Exhibitor Install & Information Desk
12:45 PM-4:00 PM (3.25 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
1:15 PM-3:00 PM
Session Room Manager: Extreme Ergonomics as a Return-to-Work or Disability Solution Development Tool for Case Movement or Closure
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: The Four Tendencies Workshop
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Traditional Performance Reviews: Are They Helping or Hurting Your Employees, and Your Bottom Line?
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Pay Equity - Reaching Compliance and Ongoing Administration
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: AnywhereWorks: How to Utilize an AnyWhere Model to Increase Productivity and Employee Engagement while Reducing your Carbon Footprint
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Best Practices for Race-Based Caucusing in the Workplace
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Let's Get Social: Using Social Media to Drive Quality Applicants
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: A Time for Civility: Moving Beyond Harassment and Bullying to Practicing Civility in the Workplace
1:15 PM-3:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
3:00 PM-4:00 PM
Silent Auction / Raffle Set Up
3:00 PM-4:00 PM (1 hour)
1 volunteer signed up, 1 needed
3:15 PM-5:00 PM
General Session Materials and Crowd Control: Opening General Session: The Leader's Journey: A Path To Perform At Your Best
3:15 PM-5:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
3:15 PM-7:00 PM
Select Registration & Information Desk
3:15 PM-7:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 4 needed
4:30 PM-7:15 PM
Silent Auction / Raffle Monitor
4:30 PM-7:15 PM (2.75 hours)
3 volunteers signed up, 3 needed
Headshot Lounge / Photo Booth and Caricature Drawing
4:30 PM-7:15 PM (2.75 hours)
3 volunteers signed up, 3 needed

Thursday, October 10

6:45 AM-10:15 AM
Select Registration & Information Desk
6:45 AM-10:15 AM (3.5 hours)
3 volunteers signed up, 4 needed
08:00 AM-10:00 AM
General Session Materials and Crowd Control: General Session with Risha Grant
08:00 AM-10:00 AM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
09:30 AM-12:15 PM
Select Headshot Lounge / Photo Booth and Caricature Drawing
09:30 AM-12:15 PM (2.75 hours)
0 volunteers signed up, 3 needed
09:30 AM-1:30 PM
Select Auction Prize Payment & Distribution at Registration
09:30 AM-1:30 PM (4 hours)
1 volunteer signed up, 2 needed
10:00 AM-1:30 PM
Select Registration & Information Desk
10:00 AM-1:30 PM (3.5 hours)
0 volunteers signed up, 4 needed
10:15 AM-11:45 AM
Session Room Manager: Own Your Own Voice: Avoiding Squeaky Mouse, Raging Bull, and Lockjaw Syndrome
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: EmployER Engagement - Why You Are the Problem, Not Them
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Emotional Intelligence is One of the Top Job Skills of the Future!!
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Can You Handle the Truth?: Conducting Effective Internal Investigations
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Developing Leaders through Building a Coaching Culture
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Charting Your Course in a Changing China: Business and HR Implications
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Integrating Paid Family and Medical Leave Into Your Existing Benefits Programs
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Three Critical Decisions: Strategies for Creating and Sustaining an Ethical Culture
10:15 AM-11:45 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
12:00 PM-3:00 PM
Select Headshot Lounge / Photo Booth and Caricature Drawing
12:00 PM-3:00 PM (3 hours)
1 volunteer signed up, 3 needed
12:30 PM-2:15 PM
Session Room Manager: Lost in the Middle - How Middle-Managers Lead to Organizational Success
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Employee Engagement is a Leadership Competency
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Taking Your Succession Plan From Good To Great
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Select Session Room Manager: Bending the Curve: Taking Strategic & Non-Traditional Steps to Bend Your Company's Healthcare Curve
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Manager: Pay Equity: The Next #METOO?
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Transform Your Presentations: The Art and Science of Exceptional Presentation Design
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Everyone has a Story....
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Safe Conversations: Dialogue That Transforms Workplace Culture
12:30 PM-2:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
1:15 PM-5:00 PM
Select Registration & Information Desk
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
0 volunteers signed up, 3 needed
1:15 PM-5:30 PM
Select Auction Prize Payment & Distribution at Registration
1:15 PM-5:30 PM (4.25 hours)
1 volunteer signed up, 2 needed
2:30 PM-4:00 PM
Session Room Manager: Identify Difficulties that Transgender Employees Face and Reduce the Risk of Workplace Conflicts or Discrimination: A Legal Guide for Employers
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Becoming the Totally Responsible Person (TRP)
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Integrating Paid Family and Medical Leave Into Your Existing Benefits Programs
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: STOP SHOUTING! Collaboration through Candid Conversation
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Creating a Culture of Effective & Inclusive Meetings
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Select Session Room Manager: When Rover (or Tigger) and Children Come to Work
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Session Room Manager: Labor Law Update 2019
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Here Comes the Rain Again: Navigating the Murky Waters of Mental Health Accommodation
2:30 PM-4:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
4:00 PM-5:30 PM
Session Room Manager: The Death of New Employee Orientation: Start Your Employees Right to Achieve Their Potential Faster
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Lost in the Middle - How Middle-Managers Lead to Organizational Success
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: 2019 Employee Benefits Compliance: How to Take Aim on a Moving Target
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Invite Curiousity and Gain Grounded Confidence in Leadership by Being Brave and Taking Risks
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: The Answers You Need to Know: A Guide to Maintaining a Drug Free Workplace in the Era of Legalized Marijuana
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: AnywhereWorks: How to Utilize an AnyWhere Model to Increase Productivity and Employee Engagement While Reducing Your Carbon Footprint
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Developing the Power of Your Inner Circle
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Diversity Playbook: The Unexpected Challenges of Playing Nice at Work
4:00 PM-5:30 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
5:45 PM-7:00 PM
Evening Event Dispatch
5:45 PM-7:00 PM (1.25 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Friday, October 11

7:15 AM-10:30 AM
Select Registration & Information Desk
7:15 AM-10:30 AM (3.25 hours)
2 volunteers signed up, 3 needed
08:15 AM-10:00 AM
Session Room Manager: The Third Wave: The Future of Work, Engagement, Well-Being & Inclusion
08:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
8:15 AM-10:00 AM
Session Room Manager: "It's Not My Fault," How To Cultivate Employee Accountability
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Managing Your Executive Team: Secrets from the Best
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: When Rover (or Tigger) and Children Come to Work
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Thinking Outside Ban the Box and Other Top Trends in Background Screening
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: The Accessible Workplace: The Case for Universal Design in Promoting Diversity and Inclusion
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Show Me the Money - What You Need to Know to Comply with Pay Equity Laws
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: STOP SHOUTING! Collaboration through Candid Conversation
8:15 AM-10:00 AM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
09:30 AM-1:30 PM
Auction Prize Payment & Distribution at Registration
09:30 AM-1:30 PM (4 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
10:15 AM-12:00 PM
Session Room Manager: HR Leaders as an Innovative Catalyst - Shape the Landscape
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: The Answers You Need to Know: A Guide to Maintaining a Drug Free Workplace in the Era of Legalized Marijuana
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Taking Your Succession Plan From Good To Great
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Managing the Complexity of Overseas HR
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Let's Get Social: Using Social Media to Drive Quality Applicants
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: Emotional Intelligence is One of the Top Job Skills of the Future!!
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Session Room Manager: The Times They Are A-Changin': The NLRA's Application to Non-Union Employers
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Select Session Room Manager: Arbitration Agreements: Should Your Company Be Using Them With Your Employees?
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
10:15 AM-1:30 PM
Select Registration & Information Desk
10:15 AM-1:30 PM (3.25 hours)
0 volunteers signed up, 2 needed
11:45 AM-1:30 PM
General Session Materials and Crowd Control: Closing General Session: Ding Happens! How HR Professionals Can Improvise, Adapt, and Innovate in an Ever-Changing World
11:45 AM-1:30 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed